Projekt kantyny

Wiemy, jak stworzyć funkcjonalną kantynę dla Pracowników. Profesjonalna organizacja przestrzeni

Kantyna pracownicza, czyli pomieszczenie socjalne zlokalizowane w zakładzie pracy, które służy spożywaniu posiłku oraz integracji pracowników. Kantyna pracownicza wraz z zapleczem kuchennym stanowią specjalnie wydzielone strefy w budynku zakładu pracy przeznaczone na potrzeby produkcji, dystrybucji i spożywania posiłków. Pracodawcy często zapewniają w strefach kantyn darmowe napoje oraz ustawiają w nich maszyny vendingowe ze słodkimi przekąskami. Kantyny pracownicze często organizowane są w zakładach produkcyjnych, w których zatrudnienie znajduje duża ilość pracowników magazynowo warsztatowych. Poprawnie zaprojektowana strefa gastronomiczna przy wejściu na salę konsumpcyjną posiada umywalki służące utrzymaniu należytej higieny. Kantyny pracownicze służą użytkowi wszystkich pracowników danego zakładu pracy i często są miejscem spotkań zarówno pracowników produkcyjnych z pracownikami sektora administracyjno-biurowego co pomaga przełamywać bariery i integrować zatrudnioną kadrę. Stworzenie miejsca odpoczynku połączonego z aneksem kuchennym wymaga właściwego zorganizowania rozplanowania, dlatego niezbędny jest w takim przypadku projekt technologiczny kantyny z uwzględnieniem tego czego z reguły pracownik nie widzi zaplecza kuchennego.

Właściwe rozplanowanie stref kantyny

Organizacja przestrzeni w kantynie pracowniczej, właściwa forma obsługi, przygotowywania i wydawania posiłków to podstawa, dlatego niezmiernie istotnym elementem całej tej układanki jest projekt technologii kantyny pracowniczej, który powinien być przygotowany przed odpowiedniego specjalistę projektanta i biuro projektowe. Kantyna pracownicza z reguły ma 3 strefy: sala konsumpcyjna wyposażona w stoliki z krzesłami, linia wydawcza ze zintegrowanymi urządzeniami grzewczymi i chłodniczymi w których eksponowane są przygotowane potrawy, oraz zaplecze kuchenne na którym odbywa się przygotowanie i obróbka termiczna produktów. Niemiernie istotne jest właściwe rozplanowanie wszystkich 3 stref, które często odbywa się w ścisłej współpracy zarówno z Inwestorem jak i przyszłym operatorem obsługującym kantynę. Całość musi być szczególnie dbale zaprojektowana wg obowiązujących przepisów, czego dowodem powinna być pozytywna opinia rzeczoznawcy Sanepid. Projekt kantyny musi być również zgodny z przepisami BHP, co zapewni bezpieczeństwo pracownikom oraz dla całego budynku, jeśli w lokalu znajdują się inne firmy.

Funkcjonalna kantyna - projekt

Dobrze sporządzony projekt kantyny będzie funkcjonalny dla wszystkich pracowników. produkcyjnych, biurowych i gości. Projekt kantyny musi przewidywać iż część pracowników będzie korzystała z kantyny po to aby zjeść własny posiłek. A więc należałoby zapewnić również strefę do podgrzania czy samodzielnego przygotowania jedzenia, wyposażoną w kuchenkę mikrofalową, mały trzon grzewczy i czajnik czy nawet lodówkę. Wszystko to powinno być ujęte we właściwym projekcie technologicznym kantyny pracowniczej. Pomieszczenie socjalno - pracownicze musi mieć dostęp do mediów, dlatego projekt kantyny powinien powstać jeszcze przed rozpoczęciem remontu. Dzięki właściwemu rozplanowaniu instalacji ekipa budowlana będzie mogła swobodnie zaplanować zakres swoich działań i oszacować koszty swojej pracy. Pracodawcy coraz częściej decydują się na tworzenie pomieszczeń, które służą dla relaksu pracowników. Aktualny rynek dba o potrzeby pracowników, tak więc pracodawcy prześcigają się w zapewnianiu kreatywnych form odpoczynku.

Masz pytania? Wyślij wiadomość.