Projekt budki gastronomicznej

Stworzymy dla ciebie oryginalny projekt budki gastronomicznej

Budka to jedno z miejsc, które świetnie sprawdza się latem w miejscowościach, w których jest sporo turystów. Szybka przekąska w drodze na plażę lub na szlak górski zadowala wszystkich, którzy nie przepadają za typowo restauracyjnym jedzeniem, gdzie zwykle czas oczekiwania wynosi przynajmniej wiele minut. Korzystając z budki gastronomicznej mamy pewność, że posiłek lub napój, oprócz tego że dobry i orzeźwiający, na pewno będzie przygotowany sprawnie i szybko. Budka sprawdzi się zarówno w małych miejscowościach, w miejscach o wzmożonym ruchu, jak i w większych miastach. Każdy z nas raz na jakiś czas pozwala sobie na szybkiego hot-doga lub pyszne, kręcone lody! Budka gastronomiczna tak samo jak każdy inny lokal świadczący usługi żywieniowe podlega tym samym przepisom i regułom jakim podlegają murowane obiekty gastronomiczne, ale oczywiście w pewnym sensie w ograniczonym tego zakresie. A więc podstawą do otwarcia budki gastronomicznej jest klasyczny projekt technologii gastronomicznej charakteryzujący wszystko co w i przy takiej budce gastronomicznej będzie się działo, włącznie z określeniem sposobu doprowadzania/odprowadzania wody, sposobu zasilania elektrycznego, czy nawet miejsca korzystania z pracownika budki z WC. Jednym słowem, aby taki obiekt został zaakceptowany przez Sanepid musi spełniać pewne reguły związane z przepisami prawa pracy, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przepisy sanitarne. Dobrze wykonany projekt musi być zaprojektowany w sposób pozwalający na swobodne wykonywanie pracy, nawet jeśli to tylko budka z lodami czy z hot-dogami.e.

Kompleksowe projekty budek gastronomicznych

Od wielu lat biznes związany z gastronomią świadczącą usługi z samochodu lub przyczepy stanowi dynamicznie rozwijającą się branżę. Mobilna gastronomia ma tę zaletę, że może przemieszczać się, być tam gdzie zezwala na to prawo, ale jednocześnie w miejscach imprez masowych gwarantujących dużą ilość obsłużonych i zadowolonych klientów. Opłacalność przyczepy serwującej fast-foody i inne szybkie przekąski jest na tyle duża, iż z roku na rok coraz większa liczba inwestorów podejmuje decyzje o rozkręceniu własnych działalności właśnie w oparciu o sprzedaż produktów z mobilnej budki gastronomicznej. Podstawą takiego biznesu jest oczywiście w pierwszej kolejności pomysł na odpowiedni produkt i opracowanie łatwej i taniej technologii jego przygotowania – a aby to zrobić niezbędny jest projekt technologiczny budki gastronomicznej. Przyczepa gastronomiczna musi być zaaranżowana wedle zaleceń, by spełniała wszystkie niezbędne wymogi Sanepidu, prawa pracy i BHP. Jeśli opinia będzie negatywna – co nigdy się nie wydarzy kiedy klient posiada projekt technologiczny - to niestety można zapomnieć o otwarciu biznesu. Według projektu, budka gastronomiczna powinna mieć co najmniej 6,5 m2 powierzchni całkowitej oraz minimum 2,3 m wysokości. Takie wymiary pozwalają na swobodne poruszanie się po przyczepie oraz ustawienie niezbędnego sprzętu w wersji minimalnej.

Masz pytania? Wyślij wiadomość.